Incoterms: een heldere introductie

Wat is een incoterm? 

De Incoterms (International Commercial Terms) zijn een essentieel hulpmiddel voor expediteurs of andere organisaties die goederen willen vervoeren. De begrippen bepalen welke kosten en risico's aan wie worden toegerekend (leverancier of koper). De incoterm bepaalt de kosten- en risicoverdeling. Deze afspraken worden uitgegeven door de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) en worden elke tien jaar bijgewerkt. Als er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurt, kan aan de hand van de incoterm worden bepaald wie er verantwoordelijk was voor de goederen op het moment van het ongeluk.

Wereldwijd worden er elk jaar miljarden dollars uitgegeven aan handel. Het is belangrijk om de juiste incoterm te kiezen bij het internationaal inkopen van goederen. Als er bijvoorbeeld een deellading van een container met de incoterm ‘’CFR’’ uit het buitenland worden vervoerd, betaal je vaak zeer hoge onverwachte lokale heffingen bij aankomst in de haven van bestemming. Van te voren de keuze goed geïnformeerd maken, kan je dus een flink wat besparen.

Dit is maar één voorbeeld van het belang van het kennen van de Incoterms en de verschillende specificaties.  

Meer uitleg over hoe Chinese expediteurs dit doen?

De meest voorkomende incoterms op een rij

Ex-Works (EXW)

Vanaf het moment dat de lading het pand van de verkoper verlaat, ligt alle verantwoordelijkheid bij de koper. De koper neemt het volledige risico en is verantwoordelijk voor alle betalingen met betrekking tot transport en verzekeringen. De enige taak van de verkoper is ervoor te zorgen dat de koper toegang krijgt tot de goederen. Vanaf het moment dat de koper toegang heeft, wordt alles zijn verantwoordelijkheid (inclusief het laden van de goederen). Je Cargoplot forwarder verzorgt namens jou de taken van de koper. De EXW kan voor alle vormen van vervoer worden gebruikt.

Free On Board (FOB)

Free On Board wordt gebruikt wanneer de verkoper de lading op het schip laadt. De verkoper draagt alle kosten en risico’s tot de goederen aan boord van het schip zijn geleverd. Verder regelt de verkoper ook de exportuitklaring. Het is dit geval dus belangrijk dat de verkoper in het bezit is van een exportlicentie, of deze kan inkopen voor de zending. Vanaf het moment dat de goederen op het schip worden geladen, is de koper verantwoordelijk voor alle kosten, verzekeringen en voor het ontvangen van de lading. Je Cargoplot forwarder verzorgt namens jou de taken van de koper.

Free Carrier (FCA)

Het is de taak van de verkoper om de goederen bij de transporteur van de koper te leveren op een afgesproken locatie. Daarnaast draagt de verkoper de verantwoordelijkheid voor de export documentatie. Alle verantwoordelijkheid wordt overgedragen aan de koper zodra de goederen op aankomen op locatie, de ontvanger draagt dus de verantwoordelijkheid voor het lossen. Je Cargoplot forwarder verzorgt namens jou de taken van de koper.

Delivered At Place (DAP)

De verkoper draagt alle risico van het transporteren van de goederen naar een specifieke bestemming die is overeengekomen tussen de koper en de verkoper. De koper wordt verantwoordelijk zodra de lading op de bestemming is aangekomen. De koper is verantwoordelijk voor het lossen van de goederen op de plaats van levering. De koper betaalt de bij inklaring verbonden invoerrechten en BTW-afdracht. Wat belangrijk is om te weten is dat het in China gebruikelijk is dat een lokale expediteur als dienst alle verantwoordelijkheden van de verkoper overneemt.  Dat kan verwarrend zijn, omdat je dan een 'DAP' afspraak met een Chinese expediteur hebt, in plaats van de leverancier. Je Cargoplot forwarder verzorgt namens jou de taken van de koper.

Delivered Duty Paid (DDP)

De verkoper is verantwoordelijk voor het regelen van alle vervoerswijzen en douane-inklaringsvereisten, inclusief de bijbehorende kosten voor zowel export als import. De verkoper draagt alle risico’s en kosten met betrekking tot de levering van de lading op de overeengekomen plaats van bestemming. Wat belangrijk is om te weten is dat het in China gebruikelijk is dat een lokale expediteur als dienst alle verantwoordelijkheden van de verkoper overneemt. Dat kan verwarrend zijn, omdat je dan een 'DAP' afspraak met een Chinese expediteur hebt, in plaats van de leverancier. Je Cargoplot forwarder verzorgt namens jou de taken van de koper.

Conclusie

Wil je hier meer over weten? Aarzel niet om contact op te nemen met ons team voor meer informatie over het organiseren van je zending.

Maarten de Reij
Logistics partnership manager
Curious what Cargoplot can do for you? Let me know and I will gladly be of service!
Maarten De Reij
Logistics partnership manager
Curious about what Cargoplot can do for you? Or do you directly want to book a shipment. Let me know, I am happy to help!