Invoerrechten en BTW, wanneer betaal ik die wel én wanneer niet?

Bij Cargoplot krijgen we geregeld vragen over invoerrechten en btw. Wat zijn invoerrechten? En wat is btw? Waarom betaal ik dit? En wat voor tarieven moet ik dan aan denken? In deze blog vertellen we je alles over invoerrechten en btw, zodat jij precies weet waar je op moet letten bij het transporteren van je goederen.  

Wat zijn invoerrechten en wanneer betaal je die?

Invoerrechten zijn de belastingen die je moet betalen als je goederen invoert. Dit is simpel gezegd een extra belasting op producten die jij importeert vanuit landen buiten de EU, zoals China, India en Amerika. Invoerrechten bestaan uit een bepaald percentage over de inkoopwaarde, verzendkosten en eventuele verzekeringskosten. Het percentage is gebaseerd op de HS-code en land van herkomst.  

Als je goederen inkoopt bij een leverancier buiten de EU kom je in aanraking met de term Harmonized System-codes ook wel bekend als HS-codes. Dit zijn codes die gebruikt worden om goederen in te delen. Goederen die buiten de EU geïmporteerd worden bestaan meestal uit een 10-cijferige code. Door de HS-code in je invoeraangifte aan te geven, weet de douane precies welke producten jouw zending bevat en hoeveel invoerrechten je moet betalen. Ben je benieuwd welke HS-code bij jouw producten hoort? Controleer het op de website van de douane.

De HS code van jouw producten vertelt de douane niet alleen wat voor producten je hebt, maar ook iets over de totale kosten voor de invoerrechten. De percentage hoogte van jouw HS-code bepaalt namelijk het eind bedrag. Neem een kijkje op de website van de Europese Unie om meer te weten te komen over alle HS code percentages.

Zou je ook graag vooraf willen weten wat de kosten voor jouw zending zullen zijn, maar heb je geen idee hoe je hierachter kan komen? Wij hebben een formule die jou snel en eenvoudig kan vertellen wat jouw kosten precies zullen zijn. De formule is als volgt: inkoopwaarde van jouw producten + verzendkosten + eventuele verzekeringskosten = totale kostenprijs + Hs code percentage = kosten invoerrechten.  

Wat is BTW en waarom betaal ik die?                                                 

Btw is een afkorting die staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is simpel gezegd een belasting die moet worden betaald over alle goederen die verhandeld worden. Wanneer je goederen invoert vanuit een niet EU-land, moet je hier dus btw over betalen. Net als de invoerrechten zijn de kosten van de btw voor jou, in tegenstelling kun je dit wel verrekenen zoals je dat met btw-betalingen bij inkoop gewend bent. Bij het invoeren van jouw goederen wordt er een btw gerekend van 21%. Het exacte tarief van de btw is gebaseerd op de hoogte van de invoerrechten, goederenwaarden, verzendkosten en de verzekeringskosten.

Er zijn verschillende manieren om btw te betalen. Je kunt ervoor kiezen om de btw -betaling te doen bij de douane tijdens de aangifte ten invoer. Deze btw trek je als voorbelasting af in je btw-aangifte als je recht hebt op aftrek van btw. Als je in bezit bent van de artikel 23 vergunning kun je de btw bij invoer aangeven in je btw-aangifte. Dit wil zeggen dat je bij de douane dan geen btw hoeft te betalen en de betaling hiermee kan uitstellen naar je eerstvolgende btw-aangifte. Ben je nog niet in bezit van artikel 23 en zou je deze graag willen hebben? Vraag hem dan nu aan.

Wat adviseren wij ?

Wanneer je een offerte bij ons opvraagt bevat deze alle logistieke kosten. De invoerrechten en btw-belastingen zijn kosten die vanuit de douane achteraf betaald moeten worden. Wij raden je daarom aan om vooronderzoek te doen voor jouw zending. Kies voor een incoterm waarbij je achteraf altijd een bewijs van BTW en invoerrechten ontvangt. Dit zorgt ervoor dat je niet voor onaangename verassingen komt te staan. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden? Neem, dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!  

Maarten de Reij
Logistics partnership manager
Curious what Cargoplot can do for you? Let me know and I will gladly be of service!
Maarten De Reij
Logistics partnership manager
Curious about what Cargoplot can do for you? Or do you directly want to book a shipment. Let me know, I am happy to help!