DDP vs. DAP: wat is het verschil?

We merken dat we steeds meer vragen krijgen over de verschillende leveringsmethoden. Dat betekent dat ze een speciale uitleg verdienen over hoe ze van elkaar verschillen. Het is handig om het verschil te weten, elke incoterm bepaalt namelijk het punt waarop je verantwoordelijk bent voor bepaalde risico's en kosten. Goed om te weten wat nou exact de verschillen zijn.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen?

DDP vs. DAP: wat is het verschil? 

Delivery Duty Paid (DDP)

De verkoper is verantwoordelijk voor het regelen van alle vervoersbewijzen en douane-inklaringsvereisten, inclusief de bijbehorende kosten voor zowel export als import. De verkoper draagt alle risico’s en kosten met betrekking tot de levering van de lading op de overeengekomen plaats van bestemming. Wat belangrijk is om te weten is dat het in China gebruikelijk is dat een lokale expediteur als dienst alle verantwoordelijkheden van de verkoper overneemt. Dat kan verwarrend zijn, omdat je dan een 'DDP' afspraak met een Chinese expediteur hebt, in plaats van de leverancier. Je Cargoplot-forwarder verzorgt namens jou de taken van de koper.

Delivery At Place (DAP)

De verkoper draagt alle risico van het transporteren van de goederen naar een specifieke bestemming die is overeengekomen tussen de koper en de verkoper. De koper wordt verantwoordelijk zodra de lading op de bestemming is aangekomen. De koper is verantwoordelijk voor het lossen van de goederen op de plaats van levering. De koper betaalt de bij inklaring verbonden invoerrechten en BTW-afdracht. Wat belangrijk is om te weten is dat het in China gebruikelijk is dat een lokale expediteur als dienst alle verantwoordelijkheden van de verkoper overneemt. Dat kan verwarrend zijn, omdat je dan een 'DAP' afspraak met een Chinese expediteur hebt, in plaats van de leverancier. Je Cargoplot forwarder verzorgt namens jou de taken van de koper.

Wat is het verschil?

DDP is in principe hetzelfde als DAP. Het grootste verschil is dat de inklaring bij DAP voor rekening en risico is van de koper. De inklaring bij DDP is voor rekening en risico van de leverancier. Vandaar dat DDP inclusief BTW en invoerrechten is en DAP exclusief BTW en invoerrechten.

Hoe werkt dat in China

De Chinese agent bundelt vaak meerdere zendingen bij het importeren, waardoor ze alle handelingen maar 1x hoeven uit te voeren. Vooral bij kleinere zendingen kan het daardoor goedkoop worden. Minpunt bij DDP is dat er geen bewijs van BTW en invoerrechten betalingen aanwezig zijn. Mocht je een controle krijgen van de belastingdienst is het moeilijk om aan te tonen dat je BTW en invoerrechten hebt betaald over je zending.  Daarentegen is DDP doorgaans sneller dan DAP zendingen.  

Ken de verschillen!

Ken de verschillen van incoterms om je werkelijke verzendkosten en verantwoordelijkheden te begrijpen. Wanneer je de verschillen kent tussen DDP en DAP kun je, je verzendkosten nauwkeuriger inschatten. Als je de verschillende risico's en verantwoordelijkheden van elke incoterm begrijpt, kun je, je voorbereiden op een probleemloos importproces.

Wat adviseren wij?

Doorgaans wordt DDP gebruikt voor relatief kleine zendingen omdat hier weinig bij komt kijken. Alles wordt van A tot Z voor je geregeld en je ontvangt snel je goederen. Echter luidt het advies om altijd voor een incoterm te kiezen waarbij je achteraf altijd een bewijs van BTW en invoerrechten ontvangt. Dit voorkomt een administratieve rompslomp én zorgt er voor dat alle zaken in orde zijn mocht de Belastingdienst een bezoek brengen.

Meer leren over incoterms? We hebben kortgeleden een blog geschreven over de meest voorkomende incoterms, lees nu!

Maarten de Reij
Logistics partnership manager
Curious what Cargoplot can do for you? Let me know and I will gladly be of service!
Maarten De Reij
Logistics partnership manager
Curious about what Cargoplot can do for you? Or do you directly want to book a shipment. Let me know, I am happy to help!