newsroom
2022-09-16
CIF: drie belangrijke aandachtspunten bij het verschepen met jouw leverancier
Rafael Alves

Het lijkt in eerste instantie te mooi om waar te zijn. Jouw goederen zijn gereed en de leverancier biedt aan om deze onder de incoterm CIF, beter bekend als Cost, Insurance & Freight agreement naar Rotterdam of Antwerpen te verschepen. Met als kers op de taart een zeer voordelige prijs. Het is eenvoudig, snel, voordelig en de leverancier is verantwoordelijk voor de zending. Je hoeft alleen maar te wachten tot het schip aankomt in de haven. Maar is het eigenlijk wel zo simpel als het lijkt? In dit blog leggen we de drie belangrijkste aandachtspunten uit voor de levering met jouw leverancier.

Waar staat de incoterm CIF voor?

Bij de incoterm CIF, bekend als Cost, Insurance & Freight agreement, is de leverancier verantwoordelijk voor het exporteren van de zending en het verschepen tot aan de bestemmingshaven. Hij zorgt ervoor dat de zending verzekerd is en de vrachtkosten betaald zijn. Deze kosten staan meestal ook vermeld op de factuur en zijn inderdaad zo laag zijn als de leverancier jou heeft beloofd. Toch kun je nog voor verassingen komen te staan. Lees hieronder welke drie aandachtspunten belangrijk zijn bij jouw CIF verscheping en welke voor- en nadelen er bestaan.

Drie belangrijke aandachtspunten bij een CIF-verscheping

1. Verborgen CIF-kosten

Het komt zeer vaak voor dat er verborgen CIF-kosten opduiken tijdens het vervoeren van jouw transport. Vanaf het moment dat jouw zending door de leverancier op het schip wordt geladen, ben jij namelijk verantwoordelijk voor alle risico’s die zich tijdens het verzendproces voordoen. Denk aan het rechtzetten of opvangen van verliezen. Daarnaast zijn de kosten na aankomst van het schip in de haven voor jouw rekening. Denk hierbij aan het lossen van de zending, deinklaring, douane- en administratiekosten.  

2. Langere transittijden

Met CIF-zendingen is het moeilijker om je zending te volgen en inschattingen te maken over het vertrek, vertragingen en aankomst. Dit heeft te maken met controle en aansprakelijkheid. Wanneer de leverancier verantwoordelijk is voor het transport en het vrachtproces afhandelt, dan wordt hij automatisch eigenaar van de zending. Hij bepaalt wie de zending vervoert en tegen welke prijs dit gebeurt. Een leverancier heeft vaak een groot netwerk en weet alles van prijzen af. Omdat de kosten voor een CIF-zending snel kunnen oplopen, moet de leverancier keuzes maken die in zijn voordeel zijn. Het resultaat daarvan kan zich uiten in langere transittijden.

3. Weinig tot geen controle over jouw zending en kosten 

Wanneer je de overeenkomst met de leverancier sluit, neemt hij de volledige regie van het transport op zich. De leverancier bepaalt namelijk op wiens schip de zending vervoerd wordt. Wanneer de leverancier jouw transport met de incoterm CIF verscheept, dan is de zending verzekerd. Omdat de leverancier verantwoordelijk is voor het transport, is hij vanzelfsprekend de eigenaar van de verzekeringspolis die de goederen tijdens het verschepen dekt. In het geval dat de zending beschadigd raakt, is het niet mogelijk om geld uit de verzekeringsclaim te ontvangen. Als jouw zending beschadigd is, kom je hier achter nadat de container is gelost en je de leverancier al hebt voorzien van de volledige transport kostenprijs.

De voor- en nadelen van het verschepen met jouw leverancier

Voordelen:

·  Meer verantwoordelijkheid voor de leverancier

·  Minder verantwoordelijkheden voor jou als verkoper

·  Minder tijdrovend

·  Ervaren leverancier

Nadelen:

·  Meer controle voor de leverancier

·  Extra verborgen kosten

·  Mogelijke langere transittijden

·  Weinig controle over jouw transport

CIF-verzending vs. CFR-verzending

Wanneer je goederen verscheept, wordt dit in 90% van de gevallen onder de incoterm CIF verscheept. Maar er bestaat ook een CFR incoterm, deze staat voor Cost & freight en is vrijwel hetzelfde als CIF. Het enige verschil is dat jouw goederen bij CFR niet verzekerd zijn en er niet voor deze kosten betaald hoeft te worden.

Conclusie

Bij Cargoplot helpen wij je graag met het vinden van de beste oplossingen rondom jouw transport. Ga je binnenkort met je leverancier verschepen? Let dan goed op deze zaken.  Wil je na het lezen van deze blog weten wat wij voor jou kunnen betekenen en hoe we jou helpen voorkomen om teveel kosten te maken? Neem dan contact met ons op via de chat, mail of bel ons op het nummer 085-3019219.  

Maarten de Reij
Logistics partnership manager
Curious what Cargoplot can do for you? Let me know and I will gladly be of service!
Maarten De Reij
Logistics partnership manager
Curious about what Cargoplot can do for you? Or do you directly want to book a shipment. Let me know, I am happy to help!