newsroom
2022-09-16
5 tips om een betrouwbare freight forwarder of expediteur te vinden
Rafael Alves

Daar sta je dan. Heb je net dagenlang product onderzoek gedaan (of je bent een baas en hebt hier fingerspitzengevoel voor). Je bent eruit. Dit is 'm, dit moet je hebben. Nu nog het transport: dat moet betrouwbaar, goed en relatief snel geregeld zijn. Maar waar vind je nou een betrouwbare freight forwarder of expediteur?

Waar vind ik een betrouwbare, goede en snelle freight forwarder of expediteur?

Normaal gesproken plaats je je bestelling bij je leverancier en biedt deze vaak aan om ook het transport te regelen. Echter zitten veel haken en ogen aan: het kan zomaar zijn dat de kosten die jouw leverancier rekent vele malen hoger liggen dan de gemiddelde partij. Daarnaast verlies je de controle over het transport als je het door de leverancier laat uitvoeren. Het is daarom verstandig om altijd bij een externe partij navraag te doen naar de kosten. Waar moet je op letten? Het kan misschien goedkoop zijn met mooie beloftes, maar is die aanbieder wel te vertrouwen?

De aanbieder kan een stuk trager zijn dan verwacht of misschien is er weinig tot geen communicatie. Weet je welke kosten je achteraf kunt verwachten? En dan heb je het nog niet eens over de randzaken die op z'n zachtst gezegd - vaak hoofdpijn opleveren.

Alright, ready? Wij geven vijf tips voor het vinden van een betrouwbare freight forwarder of expediteur.

Wij weten hoe het is om een betrouwbare freight forwarder of expediteur te zoeken. Het is niet makkelijk, maar het resultaat mag er uiteindelijk zijn. Hier moet je op letten:

1. Leer de verschillende incotermen kennen!🧠

Als je vaker importeert uit het buitenland, ben je waarschijnlijk bekend met een handvol incotermen en weet je waar ze voor staan. Zoek uit welke termen jouw business relevant zijn en hoe ze het kostenplaatje beïnvloeden. Het is belangrijk om van tevoren te weten onder welke voorwaarden, dus incoterm, jouw goederen verstuurd worden. Zo voorkom je verrassingen en onduidelijkheden achteraf.

Is dit allemaal nieuw voor je? Een incoterm bepaalt wie tijdens het transport verantwoordelijk is voor wat én tot hoever. Meer leren over de verschillende incotermen? Wij zetten het voor je op een rijtje, lees hier meer.👈

2. Bepaal welk soort transport je wilt én kan gebruiken.

Niet alles mag zomaar vervoerd worden, hier zijn vaak strikte regels voor. Daarnaast zijn regels afhankelijk van de regio waar je goederen vandaan komen. Freight forwarders specialiseren zich in zowel de regio als in transportmethode. Vaak zeggen freight forwarders alles aan te kunnen bieden, maar kopen ze alles in bij andere partijen, behalve hun eigen specialiteit. Voor de beste service, kwaliteit en meest kostenefficiënte oplossing wil je het liefst direct met de specialist werken. Dit heeft ook invloed op de freight forwarder die jij kiest. Daarnaast speelt locatie een rol. Azië is een groot continent en een sterk netwerk: dat kan gunstig zijn. Uiteraard hoef je niet steeds opnieuw je eigen wekenlange onderzoek te doen, daar heb je handige tools voor zoals die van Cargoplot.

In sommige gevallen is het zelfs niet eens mogelijk om je producten te laten vervoeren met bijvoorbeeld express luchtvracht, omdat er vloeistoffen in zitten. Hierdoor is je keuze beperkt en moet je rekening houden randzaken die bij trein-, lucht- of zeetransport komen kijken. Je goed laten informeren en strakke communicatie zijn hier van belang. Zeg nou zelf: niemand heeft zin in onbeantwoorde vragen, hoge kosten of lange doorlooptijden.

3. Doekoe. Dinero. Plata. De kosten.🧐

Dit is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Aan het eind van de rit wil je zoveel mogelijk overhouden onderaan de streep. Een freight forwarder of expediteur kan een duidelijk kostenplaatje voorleggen. Welke kosten zijn er, waar zijn ze op gebaseerd en kun je nog meer kosten verwachten?

Kan een freight forwarder of expediteur jou hierin geen duidelijkheid geven? Well, you're in for something. De kosten kunnen flink oplopen en als jij niet betaalt krijg jij je producten niet.  

4. Check de website van de freight forwarder of expediteur of zorg dat je toegang hebt tot informatie over de serviceverlening, knowledge is power.

Een website zegt niet alles, maar laat wel zien wat je kunt verwachten. Ziet een website er een beetje shady uit? Kijk dan liever nog even verder. Let vooral hierop:

- Wat is de boodschap die ze verkondigen? Komt het sterk over? Dan kan dit een indicatie zijn hoe de communicatie met de desbetreffende partij is. Goed of slecht, je hebt in ieder geval een idee.

- Krijg je direct een berekening of komen ze er zo snel mogelijk op terug? Over het algemeen zijn directe berekeningen voor je transport niet accuraat genoeg en kun je achteraf te horen krijgen dat er toch kosten bijkomen. Ga niet blind af op de euro's, maar wees kritisch!

- Gebruik een platform als Cargoplot voor reviews of geverifieerde expediteurs voor de snelste weg naar betrouwbare informatie.

5. Reviews, reviews aaand reviews

Check de ervaringen! Als er teveel red flags zijn, dan is het advies om er niet mee in zee te gaan. Lees, luister en neem de reviews goed tot je. Wil je je goederen laten vervoeren door een partij die 'op zich wel redelijk is' of ga je die ene euro meer betalen, maar waar de ervaringen vele malen beter zijn?

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Check onze reviews en neem contact met ons via de buttons hieronder.👇

Maarten de Reij
Logistics partnership manager
Curious what Cargoplot can do for you? Let me know and I will gladly be of service!
Maarten De Reij
Logistics partnership manager
Curious about what Cargoplot can do for you? Or do you directly want to book a shipment. Let me know, I am happy to help!