newsroom
2022-09-16
5 redenen waarom transport duurder uitvalt dan verwacht
Rafael Alves

Wanneer je goederen importeert, wil je natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Toch kan het zijn dat de rekening voor transport hoger is dan je van tevoren bedacht had. Hoe dat precies komt, leggen we je graag uit in dit blog. Dit zijn vijf redenen waarom transport duurder uitvalt dan verwacht.

5 redenen voor hogere transportkosten

1. 📝 BTW en invoerrechten

Wanneer je een offerte opvraagt voor het logistieke gedeelte van het transport, zal je merken dat de meeste incoterms nog niet alle kosten bevatten. Denk aan belastingen, zoals de BTW en invoerrechten: dit komt vaak nog bovenop de geoffreerde kosten.

Voor BTW wordt een standaardtarief van 21% gerekend, maar dit kan afwijken bij specifieke producten. Wat je aan invoerrechten moet betalen, is afhankelijk van de productcategorie, oftewel de HS code. De leverancier kan voor jou de HS code aanleveren. Daarmee kun je zien in welke categorie jouw goederen vallen en welke tarieven daarbij horen. Zowel de BTW als invoerrechten tarieven worden berekend over de inkoopwaarde van je goederen en de logistieke kosten van het importeren ervan.

2. 📏 Opgegeven maten wijken af

Het kan gebeuren dat de afmetingen en gewichten van de goederen bij het maken van de offerte niet overeenkomen met de werkelijkheid. Zo kan het zijn dat de leverancier de verpakkingen niet goed opgemeten heeft. Dat heeft helaas invloed op het kostenplaatje van zeevracht, luchtvracht, wegtransport of de afhandeling. Meestal wordt dit pas later in het logistieke traject opgemerkt, waardoor het een verrassing kan zijn die mee- of tegenvalt.

3. 📁   Juiste documenten

Een andere reden waardoor transport duurder uit kan vallen, is dat de leverancier niet beschikt over de juiste documenten. Denk aan een exportlicentie, oftewel een exportvergunning. Dat is een document dat door overheidsinstanties wordt uitgegeven. Hiermee kunnen bedrijven of personen legaal goederen verzenden. In sommige landen kan een externe partij dit regelen, maar daar zitten wel kosten aan verbonden. Vaak is het wel zo dat dit voor vertrek van de goederen bekend is, waardoor je niet achteraf ineens verrast wordt.

4. ⏰ Geldigheidsduur offerte

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de levering vertraging oploopt, waardoor de goederen niet op de afgesproken datum met het transport meekunnen. Helaas kan dit nadelige gevolgen voor je offerte hebben, want daar zit een beperkte geldigheidsdatum op. De tarieven van zee-, lucht- en treinvracht veranderen continue. De offerte gaat altijd uit van de op dat moment geldige tarieven. Dat betekent dat als je goederen later dan gepland meegaan met de boot, trein of het vliegtuig, de tarieven ineens gewijzigd kunnen zijn. Hierdoor kan het zijn dat de kosten misschien hoger uitvallen dan geoffreerd was.

5. ☢️ Dangerous goods

Importeer je goederen die in de categorie ‘dangerous goods’ vallen of om andere redenen niet met het standaard transport meekunnen? Dan moet je speciaal transport regelen. Denk aan het vervoeren van chemicaliën of batterijen. Vaak zijn daar extra kosten mee gemoeid. Het kan zijn dat bij het opstellen van de offerte daar geen rekening mee gehouden is. Ook dit is meestal voor vertrek bekend, waardoor de eventuele ‘schade’ nog ingeperkt kan worden.

Conclusie

Bij Cargoplot begrijpen we dat je het liefst zo min mogelijk voor onaangename verrassingen komt te staan. Wij denken graag met je mee en helpen altijd met het vinden van de beste oplossingen, ook voor de lastige productcategorieën. Kun je hulp of advies gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 👇

Maarten de Reij
Logistics partnership manager
Curious what Cargoplot can do for you? Let me know and I will gladly be of service!
Maarten De Reij
Logistics partnership manager
Curious about what Cargoplot can do for you? Or do you directly want to book a shipment. Let me know, I am happy to help!